Blog categories

Comments

  Блясък и мода в Кан: Ивета Чернева

  Кан. Най-горещата точка в модния и кино свят в момента. Нямам удоволствието да съм там тази година, но имам удоволствието от една случайна среща, отредена от съдбата

  Ивета Чернева е една от българките, които имат честта да посетят Кан именно по време на Филмовия фестивал миналата година.
  Радвам се, че е заложила в по-голямата част от времето си на български дизайнери. И нямам търпение да ми разкаже за преживяванията си на Френската Ривиера.
  Класика. Гъмжило. Блясък. На всяка крачка “дебне” фотографски обектив, който запечатва най-бляскавите спомени на тълпата и ги превръща в история.
  За 75 издания, Филмовият фестивал в Кан не губи блясъка си. Напротив, с всяка изминала година великолепието е по-пищно, по-грандиозно, по-модерно и по-желано.
  Да бъдеш на метри от Бела Хадид. Да си размениш няколко думи с Марион Котияр на червения килим. Да попаднеш на Алмодовар, докато играе шах на Кроазет. Да те уловят във вихъра на най-обсъждания червен килим в света. И да останеш в историята.

  Говорим си за всичко това, в следващото интервю, с първоизточникът на този моден диалог – Ивета Чернева.

  Какво ви отведе на филмовия фестивал в Кан миналата година?

  Отидох с желанието да се докосна до вълшебната Френска Ривиера и целия този блясък, който съпровожда Фестивала. Кан, заедно с MET Gala, е може би най-известният червен килим в света. Да кажем, че е събитие веднъж в живота. Влизаш и се чувстваш като главната героиня във филм.

  Каква е атмосферата на събитието? Свикнали сме да гледаме за него по телевизията, да четем с списанията, но наистина ли е толкова впечатляващо, колкото си мислим?

  Всичко е доста формално, организирано по френски. На едно и също място, по едно и също време, на червения килим са събрани филмови премиери, актриси и актьори, брандове, дизайнери, режисьори, продуценти, инфлуенсъри, музиканти, модели, други знаменитости, както и политически и социални послания. Всеки се бори за внимание – това е усещането. Всяка секунда на червения килим струва и всеки там е някой и това се усеща.

  Извън Фестивала в градчето обаче всичко е ведро, живо. Много хора идват да празнуват киното и да видят знаменитости. Купонът преминава и през нощта. Има и филмови премиери на плажа, които са страхотни и които са доста различни от официалните премиери.

  Това, което може би не се вижда от снимките ми от втория ден е, че валеше дъжд и духаше силен вятър, който разваля всякаква прическа. На червения килим обаче, човек трябва да се държи така все едно, че няма нищо.

  „Докоснала“ сте се лично до едни от най-големите имена в киното и модата. Какви са те на живо?

  На първата вечер на откриването, стъпих на червения килим по същото време, както и актрисата Джесика Частейн. Тя раздаваше автографи на 2 метра от мен.

  Първата вечер видях и топ модела Бела Хадид на метри от мен.  Успях да разменя няколко думи с френската актриса Марион Котияр, чийто филм откри Фестивала. Всички тези интеракции минават много бързо. Червеният килим е нестихващ поток. Всичко върви много бързо. Видях и снимах испанския режисьор Педро Алмодовар как играе шах на крайбрежната улица Кроазет.

  Кой ви впечатли най-много?

  Гледката.

  Знаем, че освен дом на филмовия фестивал, Кан е и най-горещата модна точка по това време на годината. Червеният килим в Кан е дългоочакван „моден подиум“, какво избрахте вие да облечете за събитието?

  За представянето си на червения килим на Кан заложих на българската дизайнерка Лилия Стефанова, с черна рокля за първата вечер на церемонията по откриването и със златна къса рокля за втората вечер – премиерата на новия филм на Мат Деймън. Лилия направо всичко по силите си в последния момент да направи така че, черната дълга рокля за първата вечер да е като излята по мен, за което й благодаря. Бижутата и двете вечери бяха на бляскавата българска марка Invoke.

  В Кан, паралелно текат и модни дефилета. За червените килими ме облече дизайнерката Ради Лазарова, носителка на Златната Игла, с нейното творение – разкошна дълга пола с мъниста.

  Интересното беше, че всичко направихме в последния момент и успяхме. Чаках пратката от Ради да пристигне по куриер в последния момент преди да тръгна към летището. Ради направи всичко възможно да ме облече за отрицателно време. Това нейно творение предизвика фурор, а снимката е на френския фотограф Марк Ле Клерк. За мен е важно, когато дизайнерът съпреживява всичко с мен.

  За партито на Chopard, която е луксозната марка, която доминира събитията в Кан, избрах дълга златна рокля на италианската марка Blumarine и бижута на Atelier Swarovski.

  Като цяло съм водена от философията на Блейк Лайвли за това как избира какво да облече: „Whatever will zip!“ или на български „Каквото ми стане!“.

  Като цяло, обичам колаборации с български дизайнери. За червения килим на Венецианския фестивал миналата година през септември отново избрах български дизайнер, Сара Хирш, за разкошна голяма рокля. Ако Венеция беше рокля, щеше да е розова рокля с характер. Точно това и създадохме със Сара за откриването на Венецианския фестивал.

  Като цяло, трябва да чувствам, че с определен дизайнер си ставаме приятели и се насърчаваме едни други, “бутаме” се напред и се правим по-успешни. Отхвърляла съм големи дизайнери и рокли само защото не чувствам, че има приятелско отношение и доверие.

  Български дизайнер, с когото с удоволствие бих се запознала е Стоян Радичев, който присъства на червените килими на големите фестивали и oт когото бях впечатлена на Sofia Fashion Week тази година.

  Какво е чувството всички обективи да са насочени към вас?

  Страхотно и леко. Свършва бързо. На червения килим твоята работата е да привлечеш обективите в море от много други знаменитости. За това се иска много самочувствие.

  Като цяло ми беше хубаво и вълнуващо. Влязох със самочувствие и увереност – сякаш цял живот това правя. Минаването по червения килим всъщност трае много малко. Също така е късмет с кого или около кого ще стъпиш на червения килим и как ще получи всичко.

  Кой е най-вълнуващият момент от преживяването, който никога няма да забравите?

  Може би моментите, в които позирам на червения килим. Това си остава един хубав сувенир.

  Опишете ни филмовия фестивал в Кан с три думи.

  Класика, гъмжило, блясък.

   

  Източник: https://www.codefashion.bg/

  Снимки: Ивета Чернева