Blog categories

Comments

  Сърцето като отражение на женската природа

  Сърцето е един от най-разпознаваемите символи, широко внедрен в популярната култура. Известната пиктограма се среща почти навсякъде. Краси изделия от различен тип, а намекът е вече не само за любов. Всяко послание за добро намерение може да се изрази със стилизацията. С навлизането на социалните медии сърцето присъства още повече в ежедневието ни. Като емотикон, освен романтичен отклик, то е и позитивна реакция.

  Бижутата на Инвоук са комплимент към дамите. Обрисуваме изключителните им качества чрез уникален дизайн. В моделите ни с мотив сърце сме вложили всичко гореспоменато, но и капчица магия. Елементът лесно се композира самостоятелно, но и съчетан в по-сложни решения. Присъства силно, непоколебимо отправил посланието си. Понякога е фокус на вниманието, но може и да е лек детайл, излъчващ блясък от кюшето, който после залива цялата визия.

  Историята на сърцето е безкрайно интересна и доста стара. Не е лишена от полемика, заради влиянието на различните култури, където се появява. Някои смятат, че произлиза от бръшляновото листо, следвайки неговата форма. Освен визуалната прилика, растението също е било алегория за съпружеска вярност и вечна любов. Друга версия е свързана с древната билка силфиум, използвана от гърци и римляни. Известна е като най-ранния метод за контрол на раждаемостта. Филизите на силфиума са сърцеобразни и логично асоциациите го свързват с днешния символ.

  През Средновековието източници също не липсват, този път базирани на анатомията. Под влиянието на църквата медицината е била в застой. Учените са успявали да онагледят вътрешните органи само чрез външни белези. Изобразявали са човешкото сърце подобно на листо, защото вярвали, че то се храни от кръвоносната система също както листото от соковете на дървото. През Ренесанса внедряването на символа продължава. Масово се изобразява в религиозното изкуство или част от герба на благородни фамилии. А през 18 и 19 век вече ясно се заявява като носител на романтично послание. Често присъства в любовни писма и картички за Свети Валентин.

  Сред множеството възможни версии любима ни е тази за лебедите. Те прекарват живота си в съюз само с един партньор, отдадени на изключителна преданост. Всеки е виждал как застанали един срещу друг, образуват именно формата на сърцето чрез главите и шиите си. Вдъхновихме се от силата, която може нещо толкова простичко да притежава и добавихме наше собствено значение. Създадохме бижута с основен мотив сърце, отразило женската природа.